Bursa Arena E'Gazete
2019-12-19 23:52:28

BAŞYAZI - “Romanya, ticaret üssümüz oluyor…”

NECDET BULUZ

19 Aralık 2019, 23:52

Türkiye ile Romanya arasındaki ticari ilişkilerin Romanya’nın AB üyeliği girmesinden sonra da devam ediyor. Uzun yıllara dayanan dostluk ve iyi niyetli ilişkilerin ticari hayata da yansıdığını söylemeliyiz.

Romanya’da Kırım Tatarlarının yaşadığı bölgelerde ekonomik iş birliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla, İstanbul merkezli olarak kurulan Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD), Romanya Temsilciliğinin açılışı yapıldı.

Bu temsilcikle var olan ticaretin daha da hızlanması hedefleniyor.

Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği Romanya Temsilciliğinin açılış töreni, 14 Aralık 2019 tarihinde Romanya’nın Köstence şehrinde düzenlendi.

Açılış törenine; Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna’nın Romanya Büyükelçisi Oleksandr Bankov da katıldı.

Temsilciliğin açılışında önce dua edildi. Ardından Romanya, Türkiye, Ukrayna ve Kırım Tatar milli marşları okundu. Açılış konuşmalarını TURKSİD Romanya temsilcisi eş başkanları Nejat Sali ve Evren Ömer konuşma yaptılar.

TURKSİD Başkanı Ertan Baştuhan, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Romanya arasındaki 130 yıllık diplomatik ilişkileri de hatırlatarak, “Romanya devleti ile ülkemiz arasında her geçen gün daha da gelişen ticari işbirliğinden ötürü TURKSİD olarak büyük bir memnuniyet duyuyoruz ”dedi.

Baştuhan, “Türkiye ve Romanya arasında 7 milyar dolara yaklaşan yatırım sermayesi bulunuyor” dediği konuşmasında daha sonra şunları söyledi.

“ Türkiye ve Romanya arasındaki ikili ilişkilerin istikrarı ve gelişimi her iki ülkenin de menfaatine hizmet etmektedir. 20’inci yüzyıl başlarından günümüze iki ülke arasında kültürel, ekonomik ve siyasi münasebetler, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde gelişmektedir. Türkiye’nin Balkanlarda “yurtta sulh, cihanda sulh” prensibini temel alarak bölgede siyasi istikrarın gelişimini ve barışın korunmasını savunmaktayız. Romanya’nın, her geçen yıl gelişen ekonomik ve ticari ilişkilerle birlikte Balkanlardaki en büyük ticari ortağımız olmuştur. İki ülke ilişkilerinin gelişiminin Romanya’da bulunan Türkler açısından da önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Ayrıca dünyadaki en büyük Kırım Tatar diasporalarından birinin Romanya’da olduğunun da altını çizmek isterim. Türkiye ve Romanya arasında 7 milyar dolara yaklaşan yatırım sermayesi bulunuyor, Romanya’da 15 bin kayıtlı Türk firması iş yapıyor. Romanya, bölgedeki Türk yatırımları için bir üs haline gelmiştir. TURKSİD Yönetim Kurulu Başkanı olarak, Romanya’da gerçekleştirdiğimiz açılışın Türkiye, Romanya ve Ukrayna başta olmak üzere bölge ülkeleri ve ticaret dünyası için hayırlı olmasını diliyor, Romanya temsilciliğimizin açılmasında emeği geçen başta Romanya temsilcimiz Nejat Sali olmak üzere bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum. Gelecek bizimle gülecek.”

Romanya’nın gelişen sanayisi ülkeyi özellikle otomotiv sanayi alanında ‘bölgesel üs’ haline getirmiş durumda. Ülke şu anda Renault ve Ford’un AB pazarı için üretim yaptığı en büyük tesislere sahip. Romanya pazarı Türk otomotiv sektörünün ise en fazla ihracat yaptığı 11’inci ülke konumunda bulunuyor.

Romanya’nın Türkiye ile ticaret hacmi 2018 yılı verilerine göre yaklaşık 5,5 milyar dolar. Romanya’daki Türk yatırımları üçüncü ülkeler üzerinden gelenlerle beraber 6 milyar doları aşıyor. Bu ülkede faaliyet gösteren Türkiye merkezli şirket sayısın 15 bini bulduğu ifade ediliyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Romanya İş Konseyi Başkanı Ömer Süsli, Romanya’nın 28 AB üyesi ülke içerisinde Türkiye’ye ve Türk şirketlerine en pozitif bakan ülke olduğunu söylüyor. Süsli, Türkiye’nin Romanya’nın hem NATO’ya hem de AB’ye girişinde büyük destek verdiğini ve bu desteğin gerek Romanya devleti gerekse Romanya halkı tarafından unutulmadığını vurguluyor.

Son yıllarda Romanya’da doğrudan yatırım yapan ve üretime geçen Türkiye merkezli otomotiv tedarik sanayi şirketlerinin sayısı da hızla arıyor.

Bugün itibariyle Orhan Holding, Kar Plastik, Beyçelik ve Martur gibi şirketler Romanya’da küresel otomotiv devlerine yönelik üretim yapıyor. Romanya makamları çok daha fazla Türk otomotiv tedarik sanayi şirketini ülkeye getirmek istiyor.

Romanya’nın önemli zenginliklerinden biri de petrol ve doğal gaz üreticisi olması. Aslında ülkede doğal gaz üretimi yıllar içinde azaldı ve başta Rusya’dan olmak üzere doğal gaz ithalatı toplam tüketimin yüzde 30’luk kısmına ulaştı. Ancak son 25 yılda üretimde yaşanan azalmaya rağmen hala Merkezi ve Doğu Avrupa’nın en büyük petrol üreticisi konumunda bulunuyor.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.