Bursa Arena E'Gazete
2023-11-16 01:16:47

BAŞYAZI - Ölümcül Virüs İnsanlığı Tehdit Ediyor…

NECDET BULUZ

16 Kasım 2023, 01:16

Dünya küresel ısınma yaşıyor. Isınma devam ettikçe iklim değişikliği meydana geliyor. Bu ısınma yıllardır uykuda olan ve insanlığı tehdit eden ölümcül bir virüsün ortaya çıkmasına neden oldu. Bazı bilim insanları yeni ölümcül virüslerin dünyayı kasıp kavuracağını iddia ediyor.

Bilim insanları, ölümcül virüs "FactorX"in yaklaşık 650 bin yıldır Dünya'nın donmuş katmanlarında gizlendiği ve küresel ısınmayla birlikte ortaya çıkabileceği konusunda insanlığı uyardı.

DailyMail'de yer alan habere göre, İsveç'teki Umea Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar profesörü olan Birgitta Evengaard, çok sayıda uyuyan mikroorganizmaya ev sahipliği yapan donmuş topraklarda "Faktör X" adı verilen ve az bilinen bir virüs olduğunu söyledi.

Aix-Marseille Üniversitesi'nden virolog Jean-Michel Claverie, Neandertalleri ve mamutları enfekte eden ve yok olmalarına neden olan antik virüsün, çok sayıda uyuyan mikroorganizmaya ev sahipliği yapan donmuş topraklarda mevcut olabileceğini belirtti.

Donmuş toprakların içerisinde neler olabileceği konusunda konuşan Claverie, ‘‘Çiçek hastalığı gibi soyu tükenmiş hastalıklardan kaynaklanan virüsler; sporla kontamine olmuş alanlarda her zaman mevcut olan şarbon; ve ayrıca tularemi, ciddi bir bakteriyel enfeksiyon veya kene kaynaklı ensefalit gibi günümüzün Kuzey Kutbu'nda zaten var olduğu bilinen hastalıklar burada saklanıyor olabilir’’ dedi.

Uzmanlar, gezegenimiz ısınmaya devam ettikçe iklim değişikliğinin yüz binlerce yıldır uykuda olan bir dizi ölümcül hastalığın geri gelmesine neden olacağı belirti..

Küresel ısınmanın insanlık için tehdit olduğunu vurgulayan uzmanlar, ayrıca çiçek hastalığı veya bir zamanlar atalarımızı kasıp kavuran patojenler gibi soyu tükenmiş hastalıkların salınmasını da tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Bilim insanları, sanayi öncesi dönemlere göre 1,2 santigrat derece daha sıcak olan gezegenimizin 2030'larda buzsuz Kuzey Kutbu yazları görebileceğini öngördüklerini ifade etti.

2016 yılında Sibirya'daki bir sıcak hava dalgası, 12 yaşında bir çocuğu ve binlerce hayvanı öldüren ölümcül şarbon kısa zamanda büyük tehlikelere kapı açmıştı. Yeni sorunlar ve tehditler ortaya çıkacak.

Buzulların erimesinin sadece oradaki virüsleri açığa çıkarmakla kalmayacağını ifade eden bilim insanları, "Sivrisinek ve kene gibi böcekler daha kuzeye göç etmeye devam edecek ve potansiyel olarak bu eski virüslerle temasa geçecek. Böylece eski virüsle buluşan bu hayvanlar insanlığı daha büyük bir tehdide sürükleyecek" dedi.

Bu durumun en kötü senaryo olduğunu ancak bir başka kötü senaryonun da bulunduğunu belirtti.

Diğer kötü senaryo da bilim insanları, buzullarda bulunan civa, nükleer atık ve bombalardan kalan ağır metallerin donmuş toprakta kilitli olduğunu ancak küresel ısınıma ile çözüldükçe karbondioksit olarak açığa çıkacağını ve 1.7 milyar ton karbonun havayoluyla tüm insanlığı tehdit edeceğini ifade etti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.