Gün geçmiyor ki yeni bir virüsten bahsedilmesin. Corona salgınından sonra ortaya çıkan bazı salgın hastalıkların insanlığı bundan sonra da tehdit edeceğini ortaya koyuyor. Corona belasından sonra ortaya çıkan bazı salgınlardan sonra şimdi kapımızda yeni bir tehlike belirdi. Yazımızın başlığını da bu nedenle “kapımızda yeni bir tehlike” diye attık.
Dünya çapında 535 milyondan fazla insana bulaşan ve hem özel yaşamı hem de iş hayatını dönüştüren corona virüsü salgınıyla mücadele devam ederken İsveçli bilim insanları endişe verici bir açıklama ve keşif yaptı.
Şu noktaya dikkat:
Corona 19’dan sonra dünyada yeni bazı salgın hastalıkların başlaması insanlığı tehdit eder hale geldi. Bilim insanları yeni hastalıklardan korunmanın yollarını araştırıyor.
Bunan açılımı kısaca şu:
Artık hava ve doğa kirliliği ve bozulan dünya düzeni yeni bazı salgın hastalıklarına neden olabiliyor.
2019’da Wuhan’da bilinmeyen bir kaynaktan ortaya çıkan corona virüsünün o dönemde yarasa, pangolin veya benzer canlılardan insanlara bulaştığı ve canlı hayvan pazarlarının salgının çıkmasının kökeni olduğu iddia edilmişti. İsveç’te görevli bilim insanları benzer bir salgının tekrar çıkabileceğini ve doğada bulunmasının yanı sıra kırsal bölgelerde insanların evlerine de girebilen bir fare türünde corona virüsünün çok farklı bir türünün tespit edildiğini açıkladı.
Bilim insanları betacorona virüsü olarak da bilinen virüse Grimsö virüsü adını verirken, Uppsala Üniversitesi’nde görevli bilim insanları kırmızı sırtlı fare türünün yüzde 3.4’ünde bu virüsün bulunduğunu duyurdu. Bilim insanları bu virüsün hayvanlardan insanlara geçerek yeni bir salgını tetikleyebileceği uyarısını yaparken virüsün yeni organizmalarda yaşama adapte olabildiğine de dikkat çekildi.
Viruses isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmada bilim insanları bu fare türünün ve Grimsö virüsünün özellikle Avrupa’da yayılabileceği belirtilirken, uzmanlar, “Bu kötüye bir işaret çünkü betacorona virüsü kolayca yeni konaklara adapte olabiliyor. Dolayısıyla hayvanlardan insanlara bulaşması çok olası” açıklamasını yaptı.
Evlere giren ve hem insanlarla hem de diğer canlılarla etkileşime geçerek virüsün yayılmasını sağlama potansiyeli olan bu canlılar ile ilgili çalışmaların devam ettiğini açıklayan uzmanlar, “Salgın potansiyeli var, dolayısıyla Grimsö virüsünün mutasyonuna ve yayılmasına hazırlıklı olmalıyız” dedi.
Özetleyelim:
Geçmiş yıllara baktığımızda insanlık hayvanlardan bulaşan bazı hastalıklarla mücadele etmek durumunda kalmıştı. Günümüzde bunlar yeniden hayatımıza girmeye başladı. Geriye baktığımızda bu hastalıkların çoğu medeniyetleri yok ettiğini de görmüş oluruz.
Geçmişte bazı medeniyetlerin sivrisinekten kaynaklanan hastalıklardan yok olduğu, farelerden bulaşan bazı hastalıkların kıran haline geldiği, köpeklerden bulaşan kuduz hastalığının ölümlere neden olduğunu da görmemi ve unutmamız gerekiyor.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz