Bursa Arena E'Gazete
2020-12-26 00:05:35

BAŞYAZI - İnsanlık bu virüsü de yenecektir…

NECDET BULUZ

26 Aralık 2020, 00:05

Tarihte geçmişe baktığımızda çok daha büyük ve yaygın bulaşıcı hastalıkların olduğunu görürüz. O dönemlerde tıp bu kadar ileri seviyede olmamasına rağmen, insanlık bu salgın hastalıkları önleyen ilaçları, aşıları bulmuş ve salgınları önlemiştir.

Şimdi covid-19 salgını neredeyse bir yıldır saldırılarını sürdürüyor. Aşı bulundu. Ancak, virüsün mutasyona uğraması ile yeni bir sayfa açıldı.

Ne olursa olsun, insanlık bu virüsü de yenecektir. Umutsuz olmayalım. Tedbirlere uyalım, sabırlı olalım.

Şimdi, mutasyona uğrayan virüsü alt edebilecek aşı ve ilaç çalışmalarına da hız verildiği yönünde haberler gelmeye başladı. Covid-19 artık iyice tanındığı için, bundan sonraki çalışmaların çok daha olumlu yönde ilerleyebileceğini düşünüyoru

Bilim insanları Corona virüsüne karşı geliştirilen aşıları bir an önce halka ulaştırmaya çalışırken, aşı firmaları da mutasyona uğrayarak daha bulaşıcı hale geldiği açıklanan Corona virüsüyle ilgili yeni çalışmalarına başladı. Şirketler ilk elde mutasyona uğrayan virüsün geliştirdikleri aşıların etkinliğini düşürüp-düşürmeyeceğini belirlemeye çalışıyor.

Alman BioNTech şirketinin kurucusu ve CEO’su Uğur Şahin yaptığı açıklamada, aşının virüsün mutant varyantını durdurup-durdurmayacağını öğrenmek için iki haftaya daha ihtiyacı olduğunu söyledi. Şahin, "Aşı 1.270'ten fazla amino asit içeriyor ve mutant virüste bunlardan sadece 9'u değişiyor. Bu, proteinin yüzde 99'unun hala aynı olduğu anlamına geliyor" dedi.

Moderna da CNN'e yaptığı açıklamada, aşılarının yeni varyanta karşı koruma sağlamasını beklediklerini, ancak bunu teyit etmek için gelecek haftalarda daha fazla test yapacaklarını bildirdi.

İngiliz ilaç firması AstraZeneca da geliştirmekte olduğu Corona virüsü aşısının virüsün İngiltere’de ortaya çıkan yeni türüne karşı da etkili olabileceğini bildirdi. Açıklamada mutasyonun etkilerinin tamamen anlaşılması için incelemelerin sürdüğü kaydedildi.

Açıklamada yeni varyantın virüsten elde edilen ve aşıda kullanılan proteinin yapısını değiştirmiyor göründüğü kaydedildi.

AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi ortaklığıyla geliştirilen aşının sıcak iklimli ve düşük gelir seviyesindeki ülkeler için hayati olduğu görüşü hakim. Nakliyatı kolay olan aşının maliyeti de düşük. Aşı normal sıcaklıklarda uzun süre depolanabiliyor.

AstraZeneca’nın İngiltere ve Brezilya’da yapılan üçüncü faz klinik deneylerinin bu ay açıklanan sonuçlarına göre aşının iki tam doz halinde kullanılmasının yüzde 62, bir tam bir yarım doz halinde kullanılmasınınsa yüzde 90 koruma sağladığı belirtilmişti.

Reuters haber ajansı Hindistan’ın AstraZeneca’nın aşısının acil durumda kullanılması için gelecek hafta onay vereceğini bildirdi

Bu arada ABD’nin, şimdilik, virüsün mutasyona uğradığı İngiltere’den gelecek yolculara test veya sağlık taraması zorunluluğu getirmeyeceği öğrenildi.

Beyaz Saray Corona Virüsüyle Mücadele Görev Gücü bugün toplanarak ülkeye gelecek yolcuların İngiltere’den ayrılmadan 48 ila 72 saat içinde negatif test sonucu sunmaları gerektiğine dair düzenlemeyi görüştü.

Toplantıdan çıkan kararla ilgili bilgilendirilen kaynaklar, Reuters haber ajansına, yönetimin şimdilik böyle bir niyeti olmadığını söyledi.

Özetleyelim:

Çin’den elde ettiğimiz aşıların ülkemize geldiği ve uygulanmaya başlanacağı açıklandı. Bunu son derece olumlu buluyoruz.

Ancak,ilk aşılamanın % 30 oranında koruma sağladığı, ikinci yapılacak aşı ile bu oranın koruyuculuğunun artabileceği açıklandı.

Önemli olan aşının bulunması ve uygulanmaya başlamasıdır. Bunun çok önemli bir aşama olduğundan şüphe etmiyoruz.

Güzel günleri yeniden yaşamak dileği ile tüm okurlarımıza ve insanlara sağlıklı günlerdiliyoruz.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.