Bursa Arena E'Gazete
2020-07-25 23:35:01

BAŞYAZI - Genç kuşağın beklentisi çok farklı…

NECDET BULUZ

25 Temmuz 2020, 23:35

Son yapılan anket çalışmalarında genç kuşağın eğiliminin seçimlerde ibreyi değiştirebilecek güçte olduğu söyleniyor. Bu nedenle genç kuşağın beklentilerinin karşılanmaması halinde bugünkü iktidarı da zor günlerin beklediğine dikkat çekiliyor.

Son İstanbul seçimleri değerlendirecek olursak, bu seçimlerde genç kuşağın ağırlığının var olduğunu da görürüz.

Şurası bir gerçek:

Genç kuşağın beklentileri her geçen yıl farklılaşıyor. Yapılan anket çalışmaları sonuçlarında da genç kuşağın iktidar partisine olan muhalif tutumunun giderek farklılaştığı görülüyor.

İnternet ortamı, eğitim düzeyinin yüksekliği, dünya üzerindeki gelişmeler ve özellikle işsizlik konusunun genç kuşak üzerinde çok daha belirleyici olduğunu da söylemeliyiz.

MAK Danışmanlık sahibi Mehmet Ali Kulat, son siyasi gelişmeleri değerlendiren açıklamalar yaptı. Kulat, dünyanın her yerinde gençlerin muhalif bir ruha sahip olduğunu ifade ederek, "Gençler hep iktidara muhaliftir. Dünyanın her tarafında böyle. Yani şu anda iktidarda CHP olsa gençler bu seferde buraya da muhalif olabilirler" dedi.

Kulat politik araştırmalarda gençlerde özellikle son 4-5 yılda AKP’nin gençlerle arasının sıkıntılı olduğunu gördüklerini ifade ederek "Doğu ve Güneydoğu'da gençlerin HDP'ye, İç Anadolu'da milliyetçi yapının daha çok öne çıktığını, Ege ve Trakya'da ise gençler arasında CHP'nin öne çıktığını gördük. Bunun istisnaları da var tabii Konya gibi, Kayseri gibi yerlerde de AKP'nin bireysel anlamda gençlerin bir öndeliği çıkıyor karşımıza" açıklamasında bulundu.

Anket çalışmalarında bugüne kadar başarılı bir grafik çizen MAK Danışmanlık’ın sahibi Kulat bu konudaki araştırmalardan çıkan sonuçları şu şekilde değerlendiriyor:

"Erken seçim olmaz ise ki ben hâlâ olabileceğini düşünenlerdenim. 2023'te seçim olursa, bugünkü gelişmeler de bu şekilde devam ederse AKP için Z kuşağı ciddi bir tehdit anlamına geliyor. Çünkü bu kuşağın iktidara bakışı ciddi bir oranda olumsuz. iktidar partisini destekleyen gençlerin oranı yüzde 25'lerden daha fazla olmadığını söyleyebiliriz. Şu an üzerinde çalıştığımız araştırmadan sonra bu rakamları çok daha net söyleyeceğiz. Biz o araştırmada partilerin oy oranından ziyade gençlerin algıları ve politik duruşu üzerinden bir değerlendirme yapacağız. Bir başka şey de Z kuşağı dediğimiz gençler iktidara muhalif ama muhalefete de çok aşık değil onu da herkesin bilmesi lazım. Muhalefeti de beğenmiyor bu gençler. Türkiye'de siyasete daha mesafeli bir nesil var karşımızda. Siyasetçilerden beklentileri farklı olan bir nesil. Göreceli 3 kişiden 5 kişiden bahsetmiyorum, kayda değer bir oy kazandırmaz. Ayasofya'yı AKP açtı diye AKP'ye ekstra bir oy buradan gelmez. Bu geçmişte olabilirdi ama şu anda Ayasofya'yı açmış olmasının bir oy getirisi olmayacak. Ciddi bir destek var açılması için ama bu muhafazakar camiada yıllardır Ayasofya açılsın beklentisi vardı bu sağlanmış oldu. İnanın bir Allah'ın kulu bile "Ne güzel oldu Reis Ayasofya'yı açıyor" falan demedi. İnsanlar onun yerine bizi televizyonlardan tanıyınca "Ekonomi ne olacak, tarlaları doğru düzgün ekemedik, çiftçilerin durumu ne olacak" sorularını yöneltiyor.”

KONDA tarafından genç kuşakla ilgili yapılan bir araştırma var ve bunun sonuçlarında şu ifadelere yer veriliyor:

“Türkiye genelinde seçmenlerin üçte birini 18-32 yaş arasındaki bireyler oluştururken, Ak Partili arasında gençlerin oranı Türkiye ortalamasının altındayken, diğer yaş gruplarındaki Ak Parti seçmenlerinin oranı Türkiye ortalamasının üzerine çıkmaktadır. Ak Parti seçmenlerinin 2010- 2017 yılları arasındaki yaş grubu oranları karşılaştırıldığında 18-32 yaş grubu seçmenlerin oranında düzenli bir düşüş görülmektedir. 2010-2012 yılları arasında 18-32 yaş aralığındaki Ak Parti seçmenlerinin oranı %36-37 iken, bu oran 2013 yılında %32’ye düşmüştür. 2014- 2016 yılları arasında %30 düzeyine inen bu oran, 2017 yılında %28’e gerilemiştir. Türkiye genelinde de 18-32 yaşları arasındaki seçmenlerin oranı 2011 oranı her yıl yüzde 1 puana denk gelen bir oranla düzenli bir düşüşe geçmiştir. Ancak, 18-32 yaş grubuna ait oransal düşüş, Ak Parti seçmenleri arasında daha yüksek seviyededir. 33-48 yaşları arasındaki Ak düşüş, Ak Parti seçmenleri arasında daha yüksek seviyededir. 33-48 yaşları arasındaki Ak49 yaş ve üstü seçmen oranlarında ise düzenli bir artış görülmektedir. Her iki yaş grubunun üzerindedir.”

Özetleyelim:

Yapılacak ilk seçimde genç kuşağın eğilimi seçimin kaderini değiştirebilir. Oransal düşüşün AK Parti aleyhine işleyişi de buna somut bir örnek olarak gösteriliyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.