İstanbul’da yaşanan 5,8 şiddetindeki depremden sonra, burada daha büyük bir deprem bekleniyor. Gerek yabancı, gerekse bizim deprem uzmanları bu konuda aynı noktada birleşiyor. “Bu deprem, büyük depremin habercisidir, hazırlıklı olunmalıdır” diyorlar.
Kesinleşen şu:
Eninde sonunda İstanbul, 7 üstü deprem ile tanışacak. Bu depremin de ne zaman olabileceği bilinmiyor.
O halde bütün hazırlıklar buna göre alınmalıdır.
İSTANBUL depreminden sonra korkutacak senaryolar konuşulmaya devam ediliyor. Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür katıldığı televizyon programında ''Marmara’daki fayın tümünün kırılması halinde ise 7.6 büyüklüğünde bir deprem beklenebilir'' açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Naci Görür, konuk olduğu TV programında İstanbul depremi ile ilgili çok çarpıcı bir açıklamalarda bulundu. “26 Eylül’de meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem büyük depremi öne çekti” açıklamasının ardından şu uyarılarda bulundu:
“İstanbul’daki yaklaşık 70 -75 kilometrelik uzunluktaki fayın kırılması bekleniyor. Bu fayın enerji biriktirdiğini eğer kırılırsa minimum 7.2 büyüklüğündeki deprem oluşturabileceğini yıllardan beri söyledik. Maksimum değerleri Adalar’ın güneyindeki fay hattı veya Marmara’daki fayın tümünün kırılması halinde ise 7.6 büyüklüğünde bir deprem beklenebilir. Bu tür depremler oradaki gerilimi, iç dinamikleri daha fazla etkileyecektir. Dolayısıyla kırılma noktasında daha da fazla tahrik edici bir etkileşim yaratacaktır. 5,8’lik deprem, büyük depremi öne çekmiştir. Fayın kırılma olasılığı da artmıştır. Tüm Marmara Bölgesi sizin de ifade ettiğiniz gibi bu depremden etkilenecek. Ancak daha fazla etkilenmesini beklediğimiz Kuzey kesim İstanbul ve batı alanları olacaktır. 99 depreminden beri her yeri geldiğinde Marmara’da büyük bir depremi beklediğimizi söyledik. Marmara’da büyük bir depremin olma olasılığı 99 depreminden sonra ortaya çıktı. Yani 99 depremleri olmamış olsaydı enerji birikimi fazla olmayacak ve dolayısıyla Marmara’da büyük bir deprem beklemeyecektik. Ancak 99 depremi bu fayların üzerine inanılmaz bir enerjiyi yükledi 55 saniyede 250 yılda yüklenmesi beklenen enerjiyi yükledi. O yüzden biz burada büyük bir deprem bekliyoruz.”
Bu açıklamalar bilimsel çalışmaların ürünüdür, çok önemlidir ve bizi bekleyen bir tehlikenin de ayak sesleridir.
Özetleyelim:
Bizi takip eden okurlarımız anımsayacaklardır. Bugüne kadar deprem ile ilgili yazdığımız yazılarda hep şuna vurgu yaptık:
Depremleri ciddiye alalım. Bu işin şakası yoktur. Dünyada n çok deprem yaşayan ülkeler bu konuda nasıl önlem alıyor, nasıl eğitim veriyorlarsa ona göre kendimizi buna hazırlayalım.
Son İstanbul depreminde yaşananlar, olası büyük depremde can ve mal kaybının büyük olabileceğini göstermiştir.
Şimdi bu çizgiden hareketle beklenen 7 ve üzeri depremde can ve mal kaybını aza indirebilecek önlemler nelerse fazla zaman kaybetmeden bunlar üzerinde çalışma yapılıp, hazırlıklar tamamlanmalıdır. Yarınlar çok geç olabilir. Biz, bu konunun çok daha fazla ciddiye alınması gerektiğini düşünüyoruz.
Konu ve sorun sadece İstanbul ile de sınırlı değildir.
Türkiye coğrafi olarak bir deprem ülkesidir. Her an her bir tarafta depremler yaşanabilir. Bu önlemlerin İstanbul dışında da alınması, eğitime ağırlık verilmesi kaçınılmazdır.
Önemsediğimiz bir konu daha var:
Depremlerle ilgili çok kafa karıştırıcı açıklamalar da yapılıyor. Bunu önlemek için devlet tarafından oluşturulacak bir deprem kurulunun kararlarının doğru dürüst açıklanması ile kamuoyunun aydınlatılması çok daha doğru atılmış bir adım olacaktır.
Bilgi kirliliğinin de böylece önüne geçilmiş olunur.
Çünkü her deprem sonrası yapılan konuşmaların bazılarının gerçekleri yansıtmaktan ve kamuoyunda panik havası yaratmaktan başka bir işe yaramadığını çok gördük.
Son derece önemsediğimiz ve kamuoyu açısından da yararlı olacağını gördüğümüz bu konunun devlet tarafından da göz önünde bulundurulup, hayata geçirilmesini bekliyoruz.
Yineleyelim:
Depremler mutlaka ciddiye alınmalıdır.
.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz