Yukarıdaki başlık turizm alanında gelişen olaylara ışık tutuyor. Aylardır covid-19 nedeni ile sıkıntı yaşayan Bodrum turizmi şimdilerde nefes almaya başladı. Oteller ve işletmeler art arda açılmaya başladı. Özellikle otellerdeki doluluk oranında yaşanan artış esnafın da yüzünü güldürüyor.
Sözü uzatmayalım. Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt, ilçede butik otel, pansiyon, apart ve bakanlık belgeli büyük oteller olmak üzere 1.000'e yakın tesisin olduğunu söylüyor. Yüzlerin gülmeye başladığını da şu sözlerle ifade ediyor:
"Temmuzda bu otellerin yüzde 40'ı açıktı. Bayram öncesi, yerli turistin artan talebi ve yeni pazarların da açılmasının etkisiyle oran yüzde 50'ye çıktı. Bayramda açık otellerin doluluğu yüzde 100'lerdeydi. Şu anda bu oran yüzde 80'lerde. Bodrum'da tamamen iç pazara yönelik çalışan küçük ve butik otel çokluğunu biliyoruz. Bunlar eylül sonunda kapanacak. 500'e yakın açık olan otel sayımız 250'ye düşecek. Ekim sonunda da bu oteller kapanır. Eğer Rusya, Almanya, İngiltere pazarı açılmamış olsaydı otellerin hemen hepsi eylül gibi kapanırdı. Şimdi sektör geç de olsa nefes almaya başladı.”
Türkiye'nin en büyük iki ana pazarı olan Rusya ve Almanya'nın sınırlı da olsa yeniden uçuşları başlatması özellikle sahillerdeki otellere can suyu oldu.
Antalya Valisi Yazıcı iki günde gelen Rus turist sayısını açıkladı
Antalya Valisi Yazıcı iki günde gelen Rus turist sayısını açıkladı
Temmuzda İngiltere ve Ukrayna'dan turistlerin gelişiyle birlikte bazı oteller kapılarını açarken bazıları talebe göre hareket edeceğini bildirmişti. Ağustos başında Almanya ve Rusya'dan uçuşların yeniden başlaması kapalı otellerin de kilidini açtı. Buna göre Ege-Akdeniz bölgesindeki açık otellerin temmuz ortalaması yüzde 40'larda iken bu oran ağustosta yüzde 60'lara yükseldi.
Çorabatır: İzmir otellerinin yüzde 90'ı, Antalya ve Bodrum'daki otellerin yüzde 60'ı açıldı
Sabah'tan Betül Alakent'e değerlendirmelerde bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Sururi Çorabatır, Türkiye'nin temmuzda Ukraynalı ve İngiliz turisti ağırlamaya başladığını, Rusya ve Almanya'nın ağustosta devreye girdiğini, Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya, Çekya'dan da misafir ağırlamaya başladıklarını söyledi. Otellerin talebe göre kapılarını açtığının altını çizen Çorabatır, şöyle konuştu: "Çeşme, Alaçatı, Urla'yı da kapsayan İzmir otellerinin yüzde 90'ı, Antalya'daki otellerin yüzde 60'ı, Bodrum, Fethiye ve Dalaman bölgelerindeki otellerimizin de yüzde 60'ı açık. Doluluklar ortalama yüzde 60-70'lerde. Bu yıl hedefimiz para kazanmak değil; ayakta kalmak, nitelikli personelimize sahip çıkmak, tedarikçi firmalarımıza ve ülke ekonomisine katkı sunmak."
Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkan Yardımcısı ve Hilton Dalaman Sarıgerme Genel Müdürü Tunç Batum, başta İngiltere olmak üzere Ukrayna ve Almanya'dan gelişlerin başlamasıyla birlikte birçok otelin kapılarını yeniden açtığını söyledi.
Dalyan, Marmaris, Dalaman'ı kapsayan bölgede Ağustosta otellerin ortalama yüzde 60'ının açılmış olacağını ifade eden Batum’un açıklamaları da şöyle:
" Temmuzda bu oran yüzde 30'lardaydı" dedi. Bölgede İngiliz ve Ukraynalı turist etkisinin hissedildiğini anlatan Batum, şöyle devam etti: "Özellikle İngiltere'nin İspanya'yı yasak koymasının ardından ülkemize dönük rezervasyonlarda talep patlaması yaşadık. Alman turist etkisi henüz yok. Ancak mesela TUI 18 Ağustos'ta Alman misafirler için otellerini açıyor. Ağustos sonunda yoğunluğu görürüz. Eylülde iç pazar geriler. Bu dönemde Avrupa devreye giriyor. O nedenle Almanya'nın açılması büyük önem arz ediyor. İç pazardaki kaybın bir miktarını Avrupalı ve Ukraynalı turist telafi edecektir."
Özetleyelim:
Almanya ve İngiltere bizim turistik yörelerimiz için ne kadar önemliymiş bunu bu dönem yaşadıklarımızla bir kez daha gördük.
Antalya için ise Rus turistin önemi ortaya çıktı.
Demek ki turizm sektörünün lokomotifi yabancılarmış.
Bunlardan ders çıkarmak, önümüzdeki turizm sezonlarına daha iyi ve donanımlı hazırlanmamız gerekiyor. Aynı zamanda tanıtım eksikliklerimizi de mutlaka gidermeliyiz.
Yaşadıklarımız bize çok şeyler öğretti.
Temennimiz bu yaşananlardan gereken derslerin çıkarılmasıdır.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz