Hemen her yıl Bodrum turizmi gündeme gelir. Turizm beldesinin turizmini 3-4 ay sınırından çıkarıp, daha büyük hedeflere taşımak için de bir takım çalışmalar yapılır. Çoğunlukla turizmin 7-8 aya yayılması hatta 12 ay turizmden söz edilir ama bu konuda hiçbir olumlu adımın atılmadığını da görüyoruz.
Bugüne kadar sonuç alındı? Hayır..
Şimdi, seçime giren siyasi partilerin Belediye Başkan adayları da, turizm sektörüne yön verenler de Bodrum turizmini uzatabilmek için yeni bazı projelerini ortaya koydular. Bunlardan istifade edilebileceğinin altını çizmek istiyoruz.
Bodrum turizmine katkı sağlayan sivil toplum örgütlerinden bir de Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) açıklamaları ve ortaya koyduğu projeleri ile dikkat çekiyor. Çok önemli çalışmalara imza attığına inandığımız BOYD’un çalışmalarını da takdirle karşıladığımızı vurgulayalım.
Özellikle turizmimize kaliteli personel kazandırma konusunda BOYD’un yaptığı çalışmaları yok saymamak gerekiyor. Kaliteli ve deneyimli personel ile otelciliğimizin ve turizmimizin tavan yapabileceği her zaman bu kurum yetkililerince dile getirilmektedir.
Geçenlerde BOYD Yönetim Kurulu üyesi ve otel yöneticisi Hüseyin Softa “Bodrum Turizmi” başlığı adı altında BOYD ve sektör yöneticilerine bir sunum gerçekleştirdi. DP’nin de meclis üyesi olarak açıklamalarda bulunan Softa “Bodrum’da turizmi ilk olarak 6-8 ay sürelerine uzatmak istiyoruz” diyerek yıllardır kanayan bir yaraya parmak bastı.
Turizm ve otel yöneticiliği konusunda deneyim sahibi olan Hüseyin Softa’nın açıklamalarında Sağlık ve termal turizmi yaygınlaştırmak da önem taşıyor. Böylece turizmin daha uzun zaman yayılmasının önünün de bu sayede açılabileceği dile getiriliyor.
Şunu hemen belirtelim:
Bodrum’da çok amaçlı bir turizm ve kongre salonu yok. He zaman bu konu dillendirilir, bu eksikliğin mutlaka giderilmesi gerektiği konuşulur ama bugüne kadar bu konuda bir adım atılmadı.
Softa, yaptığı sunumda bu konuya özel yer verdi ve “Yapılacak kongre merkezimiz sayesinde fuarlar ile turizme katkıda bulunmalıyız” diyerek bu konunun önemini ortaya koydu.
Şimdi Hüseyin Softa’nın “Bodrum Turizmi” başlığı altındaki sunumundan kısa bir alıntıyı sizlerle paylaşıyoruz:
“Bölgemiz ekonomisinin lokomotif sektörü turizmi iyi bir belediyecilik hizmetleri ile geliştirip büyütmek istiyoruz. Turizme ve turiste güven verecek bodrum halkının yaşamlarını kolaylaştıracak altyapı ve çevre koruma düzenlemeleri ile turizmimize de kalite kazandırmak istiyoruz. Sektöre ilgili tüm kurumlarla işbirliği içerisinde olacağız. Bodrum’da turizmi ilk olarak 6-8 ay sürelerine uzatmak istiyoruz. Bunun için çok amaçlı geniş kapasiteli kongre ve kültür merkezi yapımını hedefliyoruz. Özellikle bodrumda çok sayıda olan yöresel festival ve etkinliklerin düşük sezonda ve daha organize yapılmasını sağlayıp buna ulusal ve uluslararası ilgiyi artırmak istiyoruz. Yapılacak kongre merkezimiz sayesinde fuarlar ile turizme katkıda bulunmalıyız. Mavi yolculuğu destekleyeceğiz mavi yolculuk güzergah koylarının korunmasını sağlayacağız. Sağlık ve termal turizmi yaygınlaştırmak. Kış dönemlerinde sguash gibi spor faaliyetlerini desteklemek. Yazın beach voley gibi faaliyetleri artırmak. Daha ileriki vadede Turistik işgaliyelerin düşürülmesi turizm çalışanlarına ekonomik ev projesi geliştirmek. Bodruma turizm otelcilik Yüksek Okulu kazandırmak. BOYD yıllardır öncülük ettiği turizme personel kazandırma eğitimini desteklemek. Turizmcinin en büyük derdi olan kış işsizliğine üretilecek her çözüme destek vermek.”
Görüşümüzü yansıtalım:
Turizmin ve otelciliğin deneyimli isimlerinin konu ile ilgili sunum ve görüşlerini ciddiye almak ve turizme katkı sağlayabilecek düzeyde değerlendirmek gerekiyor. Yapılmak istenilenleri söylemek yeterli olmuyor. Bunları eyleme dökmek ve sonuç almak gerekiyor.
İzleyebildiğimiz kadarı ile BOYD, Bodrum Turizmi konusunda büyük çaba gösteriyor. Yapılması gerekenleri de sıralıyor. İlgililere de iletiyor. Ancak, adım atılmayınca plan, görüş ve projeler havada kalıyor.
Hüseyin Softa da, “Bodrum Turizmi” başlığı altındaki görüşlerinde bugüne kadar turizmcilerin beklentilerine tercüman oldu, ışık tuttu. Çok önemli noktalara da işaret ederek mesajlar verdi. Bakanlığın ve konuyla ilgili kurum ve kuruluşların bu konulara daha ciddi olarak eğilmeleri gerektiği görüşündeyiz.
.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz