Bursa Arena E'Gazete
2021-05-16 12:54:36

BAŞYAZI - Aşılanmak tek silah mı?...

NECDET BULUZ

16 Mayıs 2021, 12:54

Dünyayı kasıp kavuran covid-19 belasından kurtulabilmenin şu an için tek kurtuluş yolu aşılanma olarak gösteriliyor.

Biz, Çin aşısı Sinovac ile ilk etapta aşılandık. Aşağı yukarı 10 milyon kişi bu aşıyı kullandı. Sağlık Bakanı Koca daha sonraki açıklamalarında Sinovac’ın yanına AstraZenaca, Biotech ve Johnson & Johnson suputnic gibi diğer aşıların da ülkemize geleceğini ve aşılamada hız kazanacağımızı duyurmuştu. Bu aşıların bazılarının geldiği de söyleniyor.

Soru şu:

Çin aşısı Sinovac ne kadar güvenli?

Hatta, sırası gelenlerin çoğunun bu aşıya güvenmeyerek aşı olmadığını da biliyoruz. Bir çoklarımız “Yerli aşıyı bekliyoruz, yerli aşı olacağız” anlayışı içindeler. Yerli aşıda ise umutlar sonbahar aylarına kaydı.

Bilim insanları ve konunun uzmanlarının özet açıklamaları şöyle:

“Sinovac aşısı %50 korusa bile pandemiden etkilenenlerin ağır hastalığa yakalanmasını önlüyor. Bu nedenle aşılanma son derece önemli bir koruyucu ve silah olarak öne çıkıyor.”

Yapılan test çalışmalarında da Sinovac’ın etkili bir aşı olduğu, bu aşıyı yaptıranlarda da yan etkilerinin meydana gelmediği açıklandı. Sinovac aşısı ile normal hayata dönülebileceğine de vurgu yapıldı.

Covid-19 salgını karşısında aşı üretimi ve tedarikine ilişkin çalışmalar dünya genelinde tüm hızıyla sürerken, Çin üretimi Sinovac ve İngiliz AstraZeneca aşılarının etkinliği ile ilgili çalışmalara bir yenisi daha eklendi.

Tayland’daki Chulalongkorn Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Viroloji Merkezi tarafından yürütülen araştırmanın sonuçları, Sinovac ve AstraZeneca üretimi Covid-19 aşılarının neredeyse tüm aşı alıcılarında antikor üretimini artırdığını ortaya koydu. Yüksek Öğretim, Bilim, Araştırma ve İnovasyon Bakanlığı Müsteşarı Prof Sirirerk Songwilai, AstraZeneca aşısı olan 44 kişinin yüzde 97.26’sının ilk dozdan dört hafta sonra yapılan testlerde bağışıklık geliştirdiğinin tespit edildiğini açıkladı.

AstraZeneca aşısının 2'nci dozunun araştırmanın yapıldığı dönemde uygulanmamış olması nedeniyle, 2. doza dair verilerin çalışmaya dahil edilmediği kaydedildi.

Sinovac aşısı uygulanan 188 kişiden ise yüzde 99.49’unun ikinci dozdan 4 hafta sonra antikor geliştirdiğinin saptandığını belirten Songwilai, aşılanan kişilerin yüzde 65.9’luk kısmında da yalnızca ilk dozdan üç hafta sonra bağışıklık tepkisi gözlendiğini ifade etti.

Songwilai, çalışmanın hem AstraZeneca hem de Sinovac aşılarının Covid-19’a karşı bağışıklık tepkilerini artırmada oldukça etkili olduğunu gösterdiğini söyledi.

Son verilere göre 101 bin 447 bin 145 kişinin Covid-19’a yakalandığı Tayland’da şimdiye dek 589 kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Daha önce AstraZeneca, Sinovac Biotech ve Johnson & Johnson tarafından yapılan aşılara yeşil ışık yakan Tayland’da, Covaxin ve Sputnik V aşılarının onay sürecinin devam ettiği bildirilmişti.

Özetleyelim:

Aşı alımında ve aşılamada bir kargaşa yaşandı. Kapanmadan önce ve kapanma sürecinde aşılanma beklendiği gibi hızlı yapılamadı. Beklenen aşılaraın gelmemesi ya da gecikmesi işleri zora soktu.

Bu satırlar yazılırken birçok ülkede aşılamalarda sona gelindi. Normalleşmeler başladı. Maskeler bile çıkarıldı. Bizim bu konuda gecikmiş olduğumuz açık biçimde görülüyor. Turizmde bile “riskli ülke” konumuna düşerek elimizdeki pazarı bile rakiplerimize kaptırdık.

Aşılanmak tek silah.

Hemen her ülke buna önem veriyor. Bütün imkânlarımızı geç de olsa buna yönlendirmemiz gerekiyor. Nüfusumuzun % 70’ini aşıladığımız takdirde sürü bağışıklığını elde edecek ve rahat bir nefes alabileceği.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.