Bursa Arena E'Gazete
2019-10-30 14:57:13

BAŞYAZI - Abbas Satır’dan Rüzgarlı Sokak…

NECDET BULUZ

30 Ekim 2019, 14:57

Gazeteci yazar Abbas Satır, kaleme aldığı "Rüzgârlı Sokak / Mürekkep Kokulu Anılar" adlı kitabıyla Türk basın tarihinin özellikle de başkent basınının tarihine ışık tutuyor. Rüzgârlı Sokak anılarını, gazetelerini ve burada mürekkep koklayan gazetecilerin yaşamlarını, anılarını ortaya konulan kitap bir belge niteliği taşıyor.

Rüzgârlı Sokak, Kurtuluş Savaşı sırasında tarihi Ulus Meydanı ile bütünleşen ve Cumhuriyet dönemi basınının kalbinin attığı yerdir. Ankara'nın Bab-ı Ali'si olarak adlandırılan Rüzgârlı Sokak, Türk basın tarihine damga vurmuş bir sokak olarak hafızalara kazınmıştır. Cumhuriyet dönenimden başlayıp, 1980 yılının başına kadar, Rüzgârlı Sokak tarihi Ulus semtinin ve Ulus Meydanı'nın en hareketli, en canlı sokağı olarak bilinir.

Bu sokakta 20 yılım geçti. Günlük Başkent ve Hür Anadolu Gazetelerini aralıksız çıkarma başarısını gösterdik. Ardından Son Havadis Gazetesi geldi. Ben bu sokakta mürekkep koklarken, Abbas Satır da kardeş gazetelerde çalışmalarını sürdürüyordu. Özetle aynı kuşak gazetecileri olarak bugünlere kadar geldik.

Rüzgârlı Sokak’ı anlatmak öyle kolay bir iş değildir. Bu sokakta yaşamak, bu sokakta mürekkep koklamak, bu sokakta sabahlamak ve buranın kokusunu almak önemlidir. Sokağı kaleme almak, kitaplaştırmak ayrı bir önem taşır. İşte Abbas Satır elini taşın altına sokup, bu zor işi de başarıyla noktalamıştır.

Rüzgârlı Sokak, aynı zamanda bir gazetecilik okulu görevini sürdürmesi açısından da büyük önem taşıyor. Çünkü bu sokakta yetişmiş birçok gazeteci bugün Türk basınının en önemli isimleri arasında yerlerini almayı başardı.

Bizler için de çokları “Rüzgârlı Sokak’ta yıllarınız geçti. Değerli fotoğraflar ve anılarınız vardır bunları neden derleyip, toplayarak kitap haline neden getirmiyorsunuz? diyenler oluyor.

Bu işin zorluğunu ve sıkıntısını biliyorum. İşte bu nedenle bu zorluğu ve sıkıntılı göze alarak böylesine kapsamlı bir kitabı hazırladığı için Abbas Satır’ ı ayrıca kutlamamız gerektiğine inanıyorum.

Satır, kitabını hazırlarken, bizlerden de anılarımızla ilgili görüş aldı, yakın çalışma arkadaşları ile sıkı işbirliği yaparak en doğru olanları seçip, kitabını daha da kaliteli hale getirmiş Rüzgârlı Sokak anılarını eski arşiv fotoğrafları ile zenginleştirmiş.

Kitabı çıkaracağını Rüzgârlı Sokak anıları ile eserini zenginleştireceğini söylediğinde son derece heyecanlandığımı da belirtmeliyiz.

Gazeteci arkadaşımız Abbas Satır kitabını hazırlarken nasıl bir çalışma programı yaptığını, kitabını nasıl oluşturduğunu, bu işin gerçekten kolay olmadığını şu sözleri ile açıklıyor:

"Bu kitabı hazırlarken ilk kez Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara'da Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülük yaptığı 'Hakimiyet-i Milliye' gazetesi ile başlayan gazete çıkarma serüveninden 1995 yılına kadar Rüzgârlı Sokak'taki gazeteleri tek tek inceledim. Kitabın olabildiğince nesnel-bilimsel olması için aylarca Milli Kütüphane ve TBMM Kütüphanesinde çalıştım. Rüzgârlı Sokak'ta yayınlanmış olan bütün gazeteleri inceledim. Gazetelerin yayınlanma tarihlerini, imtiyaz sahiplerini, sorumlu müdürlerini, köşe yazarlarını, muhabirlerinin isimlerini tek tek araştırdım. Hangi gazetenin hangi sokak ve işhanı veya binada yayınlandığını tesbit ettim. Kitabın bir bölümüne, Rüzgârlı Sokak'ta 1920'den 1995 yılına kadar, yayınlanmış gazetelerin birinci sayfalarını ekledim. Başka bir bölümde de, arkadaşlarımın, kendilerinin bizzat yazdığı, gazetelerde, dergilerde ve kitaplarda yayınlanmış olan sokak anılarına yer verdim. Benim kuşağımdan gelen gazeteci arkadaşlarım gazete hazırlamanın ne kadar meşakkatli bir iş olduğunu iyi bilirler. Bu kuşak, mesleğinde bir devinim yaşamıştır. Muhabirin haberi gazetesine iletmesi, foto muhabirinin fotoğrafları yıkayıp karta basması, yazı işlerinin sayfayı hazırlaması, matbaada basılması, Anadolu'ya ulaştırılması her gün yaşanan bir olaydı. Bugünkü, teknoloji harikasıyla hazırlanan gazetelerle, o dönemde hazırlanan gazeteler arasında kıyas kabul edilmeyecek derecede farklılıklar vardır. Bu kitapta yeni nesil gazeteci adaylarına geçmişteki gazete yapım tekniğini ve kullanılan aletleri de tanıtıyorum. Bu tanıtımın teknolojiye bağlı olarak basın-yayın sürecinde yaşanan büyük dönüşümü de göstermesi açısından faydalı olduğuna inanıyorum. “

Rüzgârlı Sokak adı geçince bana her zaman heyecan verir. Kolay değil 20 yılımızı verdik. Evimizden, ailemizden çok zamanı burada geçirdik. Acı tatlı anılarımız oldu. Bu kitabı bu nedenle daha da önemsiyorum.

Abbas Satır, bu zor işi başarıp, önemli bir çalışmaya imzasını atarak Rüzgârlı Sokak’ın önemini kitabını taşıyarak bana göre çok anlamlı bir işi başarı ile sonuçlandırmış. Öyle sanıyorum ki, bu kitap son olmayacak. Devamı da gelecektir.

Değerli arkadaşımı böylesine anlamlı ve kapsamlı bir kitabı kütüphanelerimize kazandırdığı için yürekten kutluyorum. Başarılarının devamını diliyor ve kendisini kucaklıyorum.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.