Bursa Arena E'Gazete
2022-03-31 23:55:39

BAŞYAZI - 2 Milyon Rus Turist Bekleniyor…

NECDET BULUZ

31 Mart 2022, 23:55

Rusya-Ukrayna savaşı ve uçaklardaki aksamalar turizmde de sıkıntılara neden olabilecek boyutlara taşınıyor.

Değerlendirmede bulunan turizmciler, hem Ukrayna’da yaşanan sıcak savaş hem de Rusya’ya gelen ağır ekonomik yaptırımlar nedeniyle hedef küçülttüklerini açıkladı.

Daha önce yazmıştık:

Rusya’dan 7 milyon, Ukrayna’dan da 2 milyon turist gelebileceği hesapları yapılıyordu. Şimdi bu hedef şaştı. Rusya’dan ancak 2 milyon turist beklentisi var. Ukrayna’dan ise hiç turist gelmeyebilir.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, normal şartlarda Rusya'da rezervasyon sürecinin 15 Mart sonrası başladığını ancak savaş nedeni ile şu anda önlerini göremediklerini aktardı.

Bülbüloğlu’nu dinleyelim:

“Şu anda iptal yok çünkü çok fazla rezervasyon da yoktu. Türkiye'ye gelen Rusların yüzde 40'ı orta gelir grubu olan Ruslardı. Burada epey kayıp yaşanacağını düşünüyorum. Gelir düzey yüksek olan Rusların Türkiye'yi tercih edecekleri aşikar. Şu an hedef koymak için erken. Önümüzü görmeden tahmin zor ama Rus turist sayısı 2 milyonun altına düşmeyecektir. Ukrayna'dan bir operasyon olacağını tahmin etmiyorum.”.

Rus turistlerin ise yüzde 30'unun geleceğini kaydeden Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, “Savaşın iki ülke arasında bu şekilde devam etmesi halinde Ukrayna'dan bu yıl bir turist akışının olacağını sanmıyorum. Rusya'dan 2 milyon civarında turist gelir. Avrupa ülkelerine giden Rus turistler de rotasını Türkiye'ye çevirebilir” ifadelerini kullandı.

Avrupa'da ise Almanya, Hollanda, İngiltere bandında rezervasyonların iyi gittiğini kaydeden Mehmet İşler, “Avrupa'da hâlâ rezervasyon iptali yok rezervasyon akışkanlığında yavaşlama var. Orta Avrupa rezervasyonları durdu. Mülteciler Polonya'ya, Romanya'ya girdi. Onlar başka türlü şartlara hazırlanıyor şu anda” değerlendirmesini yaptı.

Rus uçaklarının ise sertifika yasağına rağmen uçuş gerçekleştirdiği haberleri geliyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesi nedeniyle ABD ve AB’nin getirdiği yaptırımlar ülkenin sivil havacılık sektörünü vurmuş, son olarak Bermuda Sivil Havacılım Otoritesi (BCAA) 768 Rus yolcu uçağının ‘uçuşa elverişlilik sertifikasını’ iptal etmişti. Kommersant gazetesi, uygulamanın uluslararası yasaların yanı sıra Rusya Federasyonu yasalarına da aykırı olduğunu, buna rağmen uçuşların sürdüğünü aktardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni kararnamesiyle duruma "yasal kılıf bulma" adımı atıldı. Putin'in dün buna yasal imkan sağlayan kararnamesinin ardından, Rusya havacılık ajansı Rosaviatsiya gelişme üzerine havayolu şirketlerine uçakların kaydını Bermuda'dan Rusya'ya almaları tavsiyesinde bulundu. Utair'den başlayarak şirketler bu adımı atmaya başladı.

TürkRus’ta yer alan habere göre bazı firmaların sertifika transfer işlemlerini henüz tamamlayamadığı öğrenildi. Royal Flight ve Volga Dnyepr uçuşlarını tamamen durdurdu.

Haberde firmaların sertifika işlemlerinin bugünlerde tamamlanmasını beklediklerine değinilirken bazı havayolu şirketlerinin yurtdışı seferleri yapabilmek için leasing şirketleriyle anlaşmaya vardığı ileri sürülüyor.

Bermuda Sivil Havacılık Otoritesi (BCAA), Rus şirketler tarafından işletilen 768 uçağın uçuşa elverişlilik sertifikasını iptal ettiğini ve 800 uçağı aktif bir şekilde yere indirdiğini duyurdu. BCAA'nın açıklamasında söz konusu kararın Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyon nedeniyle getirilen yaptırımlar kapsamında alındığı ifade edildi.

Bermuda'nın aldığı karar, Rus hava yolu şirketlerinin kullandığı uçakların (toplam 1.367) yarıdan fazlasının yere inmesi anlamına geliyor. Bir Rus yetkili, uçuşa elverişlilik sertifikasının iptali durumunda bir uçağın yurt içinde ve yurt dışında kullanımının mümkün olmadığını, bunun çalıntı araba kullanmakla aynı anlama geldiğini ifade etti.

Bermuda'nın aldığı karar 12 Mart gece yarısından itibaren yürürlüğe girmiş durumda.

Rusya Ulaştırma Bakanlığı tarafından daha önce yapılan açıklamada, bu uçakların Rus tesciline geçirilmesinin planlandığı ve konuyla ilgili prosedürün basitleştirildiği belirtilmişti.

Rusya Ulaştırma Bakanlığı ise, konuyla ilgili bir yönetmelik taslağı hazırladı. Taslakta, yabancı şirketlerden kiralanan uçaklara el konulması ve bedellerinin ruble ile ödenmesi öneriliyor. Belge aynı zamanda, yaptırımların ortasında yabancı uçak ve uçak motorları için yapılan kira sözleşmelerine dair yeni bir prosedür oluşturuyor.

Taslağa göre, Rus taşıyıcı ile lessör arasındaki sözleşme lessör tarafından iptal ediliyorsa, uçağın iade edilip edilmeyeceğine Rusya'da ithalatı ikame komisyonu karar verecek. Komisyon iade edilmesi yönünde karar vermezse, kiracı şirket sözleşme sonuna kadar uçağı kullanmaya devam edecek.

Ayrıca, lessör ile Rus taşıyıcı arasındaki kiralama sözleşmesi 2022 yılında imzalanmışsa, kira ödemesi Rus rublesi ile yapılacak. Söz konusu taslağın Maliye, Ekonomi ve Adalet bakanlıkları tarafından şimdiden imzalandığı kaydedildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.