Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan süreçte Ukrayna’dan göç edenlerin sayısında hızlanma olduğunu geçenlerde yazdığımız bir yazıda dile getirmiştik. Savaş uzadıkça ve Rus güçlerin yıkıcı üstünlüğü arttıkça kaçışlar da hali ile hız kazandı
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında Ukrayna’da şiddetin devam etmesi durumunda 10 milyon Ukraynalı’nın daha evlerini terk etmek zorunda kalabileceğini söyledi. Sözcü Dujarric, uyarının Ukrayna’daki BM görevlilerinden geldiğini kaydetti.
Dujarric, “Ukrayna'da sahada bulunan meslektaşlarımız bize ülkedeki ihtiyaçların her saat arttığını bildiriyor. Ukrayna’da yerinden edilmenin ne ölçekte ve kapsamda olduğu henüz netleşmese de şiddetin sürmesi ve daha da tırmanması halinde komşu ülkelere sığınacak 4 milyon insan dahil 10 milyondan fazla insanın evlerini terk edebileceği konusunda uyarıyorlar” dedi.
Sözcü Dujarric, BM İnsani Yardım Koordinatörü Osnat Lubrani’nin Ukrayna genelinde, özellikle kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve acil olarak yardıma, korunmaya ve barınmaya ihtiyaç duyan engelli insanlara desteği arttırmaya kararlı olunduğu mesajını yinelediğini belirterek şu açıklamlarda bulundu:
“Ukrayna’da yardımı sürdürebilmek için temel personelimizin bir kısmını Kiev dışına yerleştirdik. Çalışanlarımızın bazıları ise Ukrayna'nın başkenti Kiev’de kalmaya devam ediyor.Ukrayna'daki meslektaşlarımız, hem komşu ülkelere sığınmak isteyen Ukraynalılar’a yardım etmek hem de ülke içindeki kalanları desteklemek için personel ve malzeme seferber etti. Ukrayna'nın doğu bölgesinde de personelimiz var. İnsani yardım yürüten meslektaşlarımız, yardım operasyonlarımızı genişletmek için tüm çatışma bölgelerine güvenli ve engelsiz erişime ihtiyacımız olduğunu vurguluyor. Ukrayna’da yaşayan farklı ülkelerin vatandaşlarının ülkeden ayrılma çabalarındaki ayrımcılığa da dikkat çekmek isterim. Ukrayna’dan kaçmak isteyen üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik ayrımcılık, şiddet ve yabancı düşmanlığına ilişkin doğrulanmış güvenilir raporlardan endişe duymaktayım. Ukrayna’ya komşu ülkeler kaçan herkese, statülerine bakılmaksızın, uluslararası hukuka uygun olarak topraklara engelsiz erişim izni verilmesini sağlamaları gerektiğine inanıyorum.”
Bu arada uluslararası diplomasi trafiği de yoğunlaştı. Ancak, Ruya Lideri Putin’in “Sonuna kadar gitmekte kararlıyız” tutumu göç hızını artıracak gibi görünüyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile gergin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Putin Macron'a, "Askeri ya da diplomatik yolla, Rusya'nın, Ukrayna'daki milliyetçilere karşı mücadelesi sürecek" dedi.
Elysee kaynakları, Macron'un Putin'in saldırıyı durduracağı konusunda "son derece kötümser" olduğunu ve "Putin'in sonuna kadar gitmekte çok kararlı olduğunu tespit ettiğini" dile getirdi. Putin, Kiev ile pazarlıklara "yeni şartların eklenebileceği" uyarısında bulundu.
VOA Türkçe'nin Elysee kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Çarşamba akşamı ulusa seslenerek "Rusya saldırıya uğramadı, saldırgandır. Ukrayna'nın Naziler tarafından yönetildiği sözleri yalandır" sözlerine öfkelenen Putin, Macron'u arayarak, tepkisini dile getirdi. İki lider, yaklaşık bir buçuk saat telefonda görüştü. Elysee kaynaklarına göre, birbilerine ilk isimleri ile hitap etmeye devam eden iki lider arasında "karşılıklı saygı çerçevesinde ancak içerikte gergin ve zor" bir konuşma geçti.
Putin, Rusya'nın "Ukrayna'daki milliyetçilere karşı mücadelesinin" süreceğini, Ukrayna'nın Nazilerden arındırılacağını, bugün olanlarda Batı'nın sorumluluğunun büyük olduğunu belirterek, "Askeri operasyonlarımız her durumda sürecek. Ukrayna Naziler gibi savaş suçu işliyor. Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve tarafsızlaştırılması şartından taviz vermeyeceğiz. Ve askeri yolla ya da başka türlü Rusya her durumda Ukrayna'daki taleplerini elde edecek. Eğer Ukrayna bunu diplomatik yoldan kabul etmezse, sorun askeri yoldan çözülecek. Askeri operasyonlar Rusya'nın istediği hızda devam ediyor ve bunları sonuna kadar götürmekte kararlıyız" diye konuştu.