Bursa Arena E'Gazete
2023-05-24 09:47:12

Arap Ülkeleri Uzaya Açılıyorlar

ALİ BEKTAN

24 Mayıs 2023, 09:47

Kurulduğu günden itibaren uzun yıllar boyunca şeriat gelenekleri ile yönetilen Suudi Arabistan’da değişimler yaşanıyor. 2021 Sonbaharında festival yapmaktan tutun da, kadınlara haklarını verilmesi hatta yalnız başına otomobil kullanmalarına kadar gelen değişiklikler devam ediyor. Bunlardan bir tanesi de uzaya "Kadın Astronot" göndermek oldu. Şeriat yasalarını değiştirmeye başlayan Prens Selman bunları yaparak ülkenin modernleşeceğini açıklıyor.

Suudi Arabistan kökenli ilk kadın astronot Rayyanah Barnawi, Space X tarafından fırlatılan roket ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gitti. Suudi Astronot eski dönemde bırakın uzaya gitmeyi bunu bile konuşamazdı.

Birleşik Arap Emirlikleri ise 20 Temmuz 2020’de Mars gezegenine uzay gemisi yollayan BAE’nin gemisi 7 ay sonra 21 Şubat 2021’de Mars’ın yörüngesine girdi. Sonda’dan gelen bilgiler Dünya üniversitelerine dağıtılıyor. Bu başarının ardından Suudi Arabistan da, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kadın ve erkek 2 astronot yollayarak bu yarışa katıldı.

Ekon Musk’ ın Şirketi Yolladı

Elon Musk'ın sahibi olduğu uzay taşımacılığı şirketi Space X, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'nden Ax-2 görevi kapsamında aralarında Suudi Arabistan kökenli ilk kadın astronot Rayyanah Barnawi'nin de bulunduğu 4 astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderdi. Falcon-9 roketi ile fırlatılan Dragon kapsülünde Barnawi’nin yanı sıra Suudi Arabistanlı savaş uçağı pilotu Suudi Ali el-Karni, eski bir NASA astronotu olan Peggy Whitson ve iş adamı John Shoffner yer aldı.

Suudi Arabistan Krallığı'na, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz El Suud ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a destekleri için teşekkür eden Barnawi, "Uzaydan merhaba. Dünya'yı bu kapsülden izlemek harika bir duygu. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar için gelecek çok parlak ve büyük hayaller kurmanızı, kendinize ve insanlığa inanmanızı istiyorum" dedi.

Astronotları taşıyan Dragon kapsülü ISS’ye başarılı şekilde kenetlenirken, mürettebat ISS’ de 8 gün kalacak. Bilimsel çalışmalar yapacak olan ekibin fotoğrafları Suudi Arabistan tarafından paylaşıldı.

BAE’den Mars Gezegeni’ ne İlgi

Birleşik Arap Emirlikleri Mars Misyonu’nun kızıl gezegene ulaşarak büyüleyici sonuçlar elde etmesinin üzerinden bir yılı aşkın süre geçti. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Şubat 2021’de Mars’a ulaşan ilk Arap ülkesi ve dünya çapında Mars'ı inceleyen beşinci ülke oldu. Emirlikler Mars Misyonu, Muhammed Bin Raşid Uzay Merkezi'nde altı yıl süren planlamaların ardından diğer sektörlerde de inovasyonu teşvik etti.

Euronews'e konuşan BAE Uzay Ajansı Genel Müdür Yardımcısı İbrahim El Kasım, "Seçim Mars’tan yana oldu çünkü Mars küresel bilim camiası için büyük bir ilgi odağıydı. Önceki misyonları tamamlayan ve Mars'ın üst ve orta atmosfer katmanları arasındaki ilişkiyi daha derinlemesine inceleyen bir misyon göndermek istedik." ifadelerini kullandı.

İnsansız Mars Misyonu, 20 Temmuz 2020'de Umut Sondası'nın Japonya'dan fırlatılmasından yedi ay sonra Kızıl Gezegen'in yörüngesine girdi. Sonda şu an yörüngede ve Dünya'da 687 güne eşdeğer olan bir Mars yılı boyunca orada kalacak. Bu aynı zamanda uluslararası bilim camiasının Mars atmosferini ilk kez farklı mevsimler boyunca günün farklı saatlerinde tam olarak görebilmesini sağlıyor.

Yeni uzay girişimleri

Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakan Yardımcısı ve Birleşmiş Milletler Dış Uzayın Barışçıl Kullanımları Komitesi Başkanı Omran Şaraf Euronews'e, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde ortaya çıkan yeni dikey birimler hakkında bilgi verdi.

Şaraf, "Asteroit kuşağına gönderilecek yeni bir misyonumuz var. SIRB olarak bilinen güneş uyduları takımyıldızının geliştirilmesiyle ilgili olarak duyurulan bir misyonumuz var. Uzay için yeni bir fon oluşturuldu. Bunlar, 8 yıl önce başlatılan Emirlikler Mars Misyonu yolculuğunun bir parçası." şeklinde konuştu. Misyondan elde edilen tüm veriler dünyanın dört bir yanında çok sayıda üniversite ve araştırma merkezi tarafından kullanılıyor. Görevin ayrıca Araplar gençleri için büyük bir ilham kaynağı olması ve ekonomi üzerinde uzun süreli bir etki yaratması amaçlanıyor.

Mars'ın gece atmosferindeki ayrık kutup ışıkları yani aurora fenomeni; beklenmedik, çalkantılı davranışlara sahip toz fırtınalarının yeri ve evrimi; kızıl gezegenin yarısına kadar uzanan, daha önce görülmedik devasa bir solucan benzeri Aurora fenomeni, bugüne kadar elde edilen önemli bulgular arasında yer alıyor.

Avrupa Ajansı Genel Müdür Danışmanı Thomas Reiter, Euronews'e "BAE'nin burada gerçekten kayda değer bir iş çıkardığını düşünüyorum ve bu da bilimsel alanda işbirliğinin son derece önemli olduğunu gösteriyor." şeklinde konuştu.

Reiter 2016'dan bu yana Mars yörüngesinde bulunan Avrupa misyonu The Trace Gas Orbiter'ın atmosferde çeşitli iz gazları, özellikle de metan arayışında olduğunu ve metanın bir yaşam belirtisi olabileceğini söylüyor ve ekliyor: "Şu an için elimizde net bir kanıt yok. Ancak yine de burada önemli olan, bu çabaların koordine edilmesi ve Umut misyonu ya da gelecekteki diğer misyonlar için uygun hedeflerin tanımlanması."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.