Yunanlılar da Suriye'de Mülteci olmuştu…

Yunan güvenlik güçlerinin göçmenlere uyguladığı şiddet, Türk kamuoyunda tepki çekiyor. Avrupa'dan ise tık yok. Oysa İkinci Dünya Savaşı’nda Suriye’ye sığınan Yunan mültecileri, onlar unutsa da arşiv unutmamıştı.

Göçmenleri durdurmaya çalışan Yunanlılara Avrupa Ülkelerinden Silah, Malzeme ve Para yardımları gönderiliyor. Yunanlıların yaptığını biz yapsaydık, Avrupalılar bize insan hakları diye saldırırlardı. Yazık olan Hıristiyan Ülkelerindeki kedi ve köpekler kadar değeri olmayan Suriyeli mültecilerin bunu bilmemesidir.

Bebek iken sürgüne giden ve hayatı kurtulan Yunan Başbakan Nankörlük yapıyor

İkinci Dünya Savaşı sırasında, 1941’de Almanya’daki Naziler ve İtalyanlar, ittifak halinde Yunanistan’a yöneldi. Almanlar’ ın, Yunan sınırına yaklaşmasıyla birlikte hem iç kesimlerden hem de adalardan yüz binlerce Yunan vatandaşı, ülkelerini terk etti. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu on binlerce kişiden kiminin ilk durağı Türkiye oldu. Bazıları Türkiye’de kalmayı tercih ederken bir kısmı trenlere binerek Suriye sınırına gitti. Bazıları ise adalardan deniz yoluyla Filistin ve Mısır gibi ülkelere sığındı.

Suriye’ye giden Yunan mülteciler için Halep’teki Neyrab’da bir mülteci kampı oluşturulmuş, gelen Yunanlar burada misafir edilerek her türlü ihtiyaçları karşılanmıştı. Bu süreçte Türkiye de, kıtlık ve yokluk çeken Yunanistan’a TIR’lar dolu insani yardım malzemesi göndermişti. Nankörlük böyle bir şey işte..

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in babası Konstantinos Miçotakis de 70’li yıllarda Türkiye’ye sığınmıştı…

Konstantinos Miçotakis (1918-2017), Albaylar Cuntası (1967-1974) iktidara geldiğinde oğlu Kiriakos henüz 6 aylıkken Türkiye’ye kaçmıştı. 1990-1993 arasında başbakan olan Konstantinos Miçotakis hatıralarında, Türkiye’de kendisinin çok iyi ağırlandığını ve dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil ile yaptığı sohbetleri anlatır.

Türkiye’de bir süre kaldıktan sonra Paris’e gitmişti. Şimdiki Yunan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 1989-92 yılları arasında Başbakanlık yapan Konstantin Miçotakis'in oğlu, eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin de kardeşi, son yerel seçimlerde büyük bir oy çoğunluğu ile Atina Belediye Başkanı seçilen Kostas Bakoyanni'nin de dayısı.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in ailesinde birçok kişi, daha önce siyasette önemli görevler üstlendi. 1960’lı yıllarda siyasette merkez konumda olan Kostas Miçotakis, her zaman Papandreu ve Karamanlisler’in arasına sıkıştı.

Ancak Karamanlis döneminden sonra büyük krizdeki Yeni Demokrasi’ye 1984’te başkan olan Miçotakis, PASOK’tan Andreas’ı yenerek 1990’da başbakan oldu. 2017 yılında 97 yaşında öldü. Kostas Miçotakis’in eşi Marika, çok varlıklı bir ailedendi. 1953 doğumlu Marika Miçotakis, 2012'de öldü ve naaşı, Girit'e götürülerek memleketinde toprağa verildi.

Süleyman Demirel ve Çağlayangil, Atina Hapishanesinden Konstandinos Miçotakis’i nasıl kaçırdılar?

1967-1974 Yunanistan Askeri Cuntası, 1967 ile 1974 yılları arasında Yunanistan'da iktidarı ellerinde bulunduran sağ-kanat askeri hükümet, “Albaylar Rejimi”, “Albaylar Cuntası” ya da sadece “Cunta” olarak da bilinir.

Askeri yönetim, 21 Nisan 1967 sabahı yapılan darbeyle başladı. Bir grup albay, "Promotheus Planı" adı verilen bir planı uygulamaya koydular. “Promotheus Planı” aslında Yunanistan'ı olası bir "Komünist" işgaline karşı koruması düşünülen "Gladio" tipi bir yapılanmaya aitti.

NATO tarafından 50'li yıllarda hazırlanmıştı. Albaylar, bu plan uyarınca önce darbe zemininin olgunlaşması için gereken çalışmaları yaptılar.

“Komünistler geliyor” korkusunu halkın içine yaydılar, işçileri “Sağcı ve solcu… İlerici ve gerici…” diye birbirlerine düşürdüler, kısacası, ülkeyi bir Kaos ortamına sürüklemek için ne gerekiyorsa yaptılar.

21 Nisan 1967 günü Albay Papadopulos, Albay Makarezos ve General Pattakos, yönetime el koydu. Konstandinos Miçotakis, Albaylar Cuntası’nın hapishanesine atıldı. O dönemde Türkiye'de Adalet Partisi iktidardaydı…

Konstandinos Miçotakis’in, Türkiye’ye ılımlı yaklaşımı ve Türk diplomatlarla dostane ilişkileri, Türk makamlarını harekete geçirdi. Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil, durumu Başbakan Süleyman Demirel'e iletti.

MİT Müsteşarı Fuat Doğu’yu çağıran Demirel, Miçotakis'in Türkiye’ye kaçırılması talimatını verdi. Bu sırada Kyriakos Miçotakis henüz bir yaşındaydı.

1967 darbesi sonrası, dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil yardımıyla Türkiye’ye kaçan Konstandinos Miçotakis, 7 yıl boyunca sürgünde yaşamıştı.

Miçotakis ailesi, 1974 yılına kadar Türkiye'de ve daha sonra Paris'te sürgünde yaşayarak yıllar sonra Yunanistan'a geri dönebildi.

Konstantinos Miçotakis daha sonra 1985'ten 1996 yılına kadar ND Partisi'nin genel başkanlığını yaptı ve 1993-1996 yılları arasında iktidarı alarak yeniden ülkenin başbakanı oldu.

Baba Miçotakis, görevi sırasında Türkiye ile yeni bir diyalog kurulmasını savundu. “Kıbrıs meselesi” ni çözümün ön şartı olarak koştuğu için bu konuda ilerleme sağlanamadı.

Babası da Türkiye hayatını kurtarmasına rağmen nankörlük yaparken, bugün oğlu da aynı şekilde nankörlüğe devam ediyor.

AB Ülkeleri birkaç yıl önce Yunanistan’ı ekonomik krizden kurtardılar ve bunun da karşılığını göçmenleri durdurmaları ile alıyorlar. Mülteciler AB Ülkelerinde yaşayanların rahatlarını bozacaklar o yüzden istemiyorlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.