Bu satırlar yazılırken Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 69,80, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 55,66 olarak gerçekleşti.

Bu rakamlar bir rekordur. Enflasyon ve pahalılığın tavan yapacağı anlamındadır. Alınan tüm önlemlere rağmen enflasyon ve pahalılık azıyorsa burada yanlışlık var demektir.

Ekonomiden ve Hazineden Sorumlu Bakan Mehmet Şimşek her ne kadar enflasyonun düşeceğini söylüyorsa da bunun bugünkü anlayışla mümkün olmayacağı görülüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık enflasyonun mayısta tepe noktasına ulaştıktan sonra öngörüleri doğrultusunda keskin bir şekilde düşmeye başlayacağını belirterek, "Böylece enflasyonla mücadelede geçiş dönemi sonlanacak ve dezenflasyon sürecine gireceğiz" ifadelerini kullandı.

Hep aynı masalları dinliyoruz.

Pahalılık önlenemedi. Bir alınan ürünün fiyatı saat başı değişiyor daha da pahalanıyor. Milletin alım gücü her geçen gün daha da düşüyor.

Kamuda tasarruf ortada kaldı. Hiç kimsenin tasarrufa gittiğini göremiyoruz. Ortalık yağma Hasan’ın böreğine döndü.

TÜFE’nin enflasyonu düşük göstermesi siyasi bir oyundur. Hangi ürün nerede ucuza satılıyor bize adres gösterilsin biz de alış-verişimizi oradan yapalım. Bu kandırmaca artık son bulsun.

Şimdi TÜFE’nin, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve ENAG’ın enflasyonda gösterilen verilerine bir göz atalım. Bu verilere bakınca içinde bulunduğumuz durumu daha iyi analiz edebiliriz.

Dolar ve Euro’daki artışları da önleyemiyoruz.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisanda aylık bazda yüzde 3,18, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 3,60 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 69,80, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 55,66 olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, nisanda 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 59,64, yurt içi üretici fiyatları yüzde 45,83 arttı.

Aylık bazda TÜFE yüzde 3,18, Yİ-ÜFE yüzde 3,60 artış gösterdi.

TÜFE, nisanda geçen yılın aralık ayına göre yüzde 18,72, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 69,80 yükseldi.

Yİ-ÜFE ise Aralık 2023'e göre yüzde 15,61, geçen yılın nisan ayına kıyasla yüzde 55,66 arttı.

TÜFE'de ana harcama gruplarında nisanda en yüksek artış, yıllık bazda yüzde 103,86 ile eğitim, aylık bazda yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti

Nisanda geçen yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup, yüzde 51,2 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, geçen yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim olarak belirlendi.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 13'ünün endeksinde düşüş gerçekleşirken 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı, 123 temel başlığın endeksinde ise artış görüldü.

ENAG'ın açıkladığı verilere göre ise nisan ayında aylık enflasyon yüzde 5,02, yıllık enflasyon yüzde 124,35 seviyesinde ölçüldü.

Enflasyon rakamları için öncü bir gösterge olan İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) İstanbul perakende fiyat endeksi ise çarşamba günü yayımlanmıştı.

Buna göre İTO verileri, İstanbul'da nisan ayında perakende fiyatların aylık yüzde 4,89, yıllık ise yüzde 78,81 artış gösterdiğini ortaya koymuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.