Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı: Bu dünyanın güçlü insanlarına boyun eğmeyeceğim

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Karim Khan dün (Salı), Ukrayna ve Gazze'deki savaşlarla ilgili davalarda kendisini hedef alan tehditlere atıfta bulunarak, bu dünyanın "güçlülerinin" etkisine boyun eğmeyeceğini vurguladı.

Libya'da işlenen savaş suçlarına ilişkin soruşturmasıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi toplantısı sırasında Rusya ve Libya büyükelçileri Khan'ın çalışmalarını sorgulayarak, İsrail'in Gazze'ye saldırısı karşısında harekete geçmemesini kınadılar.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre Rus Büyükelçi Vasily Nebenzia şunları söyledi: "UCM'nin bu konudaki etkinliğinin, ABD ya da müttefiklerine karşı yürütülen soruşturmalarda yer alan mahkeme görevlilerinin cezalandırılmasını amaçlayan bir yasa tasarısından etkilenip etkilenmediği merak konusu olabilir " diyerek ABD Kongresi'ndeki milletvekillerinin bu yöndeki bir projesine ilişkin basına yansıyan bilgilere atıfta bulundu.

Karim Khan cevabında: "Sizi temin etmek isterim ki... Rusya'nın bana ya da mahkemenin herhangi bir seçilmiş üyesine ya da yetki sahibi başka bir organdaki herhangi bir yasa koyucuya yönelik tutuklama kararlarının etkisine boyun eğmeyeceğiz" şeklinde yanıt verirken, şahsen kendisine ve ofisine yönelik "durmaya" zorlamak için "tehditler" aldığını belirtti.

Karim Khan : “Size güvence vermek isterim ki... Rusya'nın bana ya da mahkemenin herhangi bir seçilmiş üyesine ya da yetki sahibi başka bir organdaki herhangi bir yasa koyucuya yönelik tutuklama kararlarının etkisine boyun eğmeyeceğiz" şeklinde cevap vererek, şahsen kendisine ve ofisine yönelik "durmaya" zorlamak için "tehditler" aldığını belirtti.

Rusya, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Ukrayna'dan çocukların sınır dışı edilmesindeki rolü nedeniyle Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama kararı çıkarmasının ardından, Mayıs 2023'te Kerim Han'ı En Çok Arananlar Listesi'ne almıştı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, mayıs ayının başında "kendisine veya çalışanlarına karşı misilleme tehdidinde bulunan kişilere " yönelik bir uyarı yayınladı ve bu tür eylemlerin "adaletin işleyişine saldırı" teşkil edebileceğini vurguladı.

Şarku'l Avsat Haber Ajansı / New York

Fotoğraf: Reuters

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.