Geçenlerde turizmci Hüseyin Softa Bodrum Haber Gazetesi Sitesi’nde bir yazı yazmış ve “Rusya ve AB olmadan turizm olmaz” demişti. Softa’nın bu görüşlerinin doğruluğunda görüş birliğindeyiz.
Şimdi, Rusya ve AB’siz turizmi yaşıyoruz. Kısacası Turizm yok.
Biz de turizmle ilgili yazdığımız yazılarda Antalya’nın Rusya, diğer turizm bölgelerimizin de Batı ülkelerinden gelen turistlerle nefes alabileceğini hep vurgulamaya çalıştık.
Gelişmeler baktığımızda bunu daha iyi anlayacağız.
Rusya Federal Havacılık Kurumu'nun (Rosaviatsiya), Kovid-19 salgını nedeniyle uluslararası tarifeli ve charter seferlerine uygulanan yasağı 1 Ağustos'a kadar uzattığı bildirildi.
Bunun anlamı şu:
Ülkeye giriş ve çıkışlar 1 Ağustos tarihine kadar yasak.
Sputnik'in haberine göre Moskova'nın Domodedovo Havalimanı ve S7 havayolu şirketinden yapılan açıklamada, Rosaviatsiya'dan Rusya'ya giriş ve çıkışlara uygulanan yasağın 1 Ağustos'a kadar uzatıldığı yönünde bilgi alındığı ifade edildi.
Rosaviatsiya, mart sonundan itibaren her ay konuyla ilgili bildiriler yayınlıyor. Rusya'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tüm uluslararası tarifeli ve charter uçuşları yasak, bu da ülkeye giriş ve çıkışların yasak olduğu anlamına geliyor.
Tahliye amaçlı seferler, kargo, posta, tıbbi ve insani uçuşlar ile servis amacıyla yapılan boş uçak nakli, yakıt ikmali amacıyla Rusya'ya iniş yapan transit seferler ve hükümetin kararıyla düzenlenen bazı uçuşlar istisna tutuldu.
Rosaviatsiya Başkanı Aleksandr Neradko, haziran başında hükümete dış hat seferlerini yeniden başlatma planını sunmuştu. Plan, ilk aşamada Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelere uçuşların başlatılmasını, daha sonra epidemiyolojik duruma diğer ülkelerin de açılmasını öngörüyor. Neradko'nun planı henüz hükümetin onayını almadı.
Daha önce Rusya Ulaştırma Bakanı Yevgeniy Ditrih, önce iç hatların güvenli olduğundan emin olmaları gerektiğini, sonra sınırların açılacağını dile getirmişti.
Almanya’nın da Türkiye için çok önemli olduğunu söylemeye gerek var mı bilmiyoruz?
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe ile birlikte çalışma toplantısı kapsamında Almanya’ya gitmişlerdi. Çavuşoğlu, Berlin’de Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüştü. Görüşmenin ardından Çavuşoğlu, Almanya’nın seyahat yasağını objektif veriler ışığında yeniden gözden geçirmesini istedi.
Corona virüsü salgınıyla ilgili son rakamları Berlin’deki yetkililerle paylaştıklarını bildiren Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin güvenilir ülkeler listesinde olması gerektiğine vurgu yaptı. Almanya ve Türkiye’nin sağlık konusunda dünyanın en iyileri arasında olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) listesinin de objektif kriterlere göre belirlenmesi gerektiğini kaydetti.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, seyahat yasaklarının iki haftada bir gözden geçirildiğini ve Türkiye’ye konulan yasağın da bu kapsamda yeniden değerlendirileceğini söyledi. Maas, bu tür kararların Avrupa Birliği ile işbirliği içinde, salgınla ilgili güvenilir verilere dayanarak alındığını bildirdi.
Girişim iyi de Almanya karar verinceye kadar turizm mevsimi kalmayacak.
Burada şu nokta önem kazanıyor:
Almanya’nın ve diğer AB ülkelerinin Türkiye için verdiği karar tamamen siyasi bir karardır. Bunun nedenlerini bir başka yazımızda enine boyuna masaya yatırıp, görüşlerimizi de yansıtacağız
Maas, aile ziyaretlerinin seyahat uyarısının dışında tutulduğunu belirtti. Bunun Almanya’daki Türk topluluğu için önemli olduğunu vurgulayan Maas, Almanya’nın da Türkiye için önemli bir turizm kaynağı olduğunu söyledi.
15 Haziran itibarıyla AB üyesi ülkeler, Schengen ülkeleri ve İngiltere’ye yönelik seyahat uyarılarını kaldıran Almanya, Ankara’nın yoğun girişimlerine rağmen bu konuda Türkiye’ye bir istisna getirmemiş, tersine 31 Ağustos’a kadar seyahat uyarısı yaparak Türkiye’yi ‘riskli ülkeler’ listesine almıştı.
Bundan sonra ne olur, olumlu karar çıkarsa beklenen yoğunluk gerçekleşir mi, bunu da önümüzdeki günlerde bekleyip göreceğiz.